Vier je falen! Het geheime pad naar echte groei

Pieter Schop

29 augustus 2022

Als ik faal, ben ik niet goed genoeg. Deze belemmerende overtuiging zit al een kleine 20 jaar tussen mijn oren. Ik lees teksten drie keer door voordat ze online mogen. Ik check drie keer die mail naar die waardevolle klant voordat ik m verstuur. Ik kijk dagelijks drie keer naar mijn to do list om er zeker van te zijn dat ik niets vergeet (hoezo controledrang?). Ik bereid trainingen tot in den treure voor om mijn faalkans te minimaliseren. Eén ding is zeker. Fouten maken mag ik van mezelf absoluut niet. Laat staan dat de mensen om me heen dat wel mogen. Herkenbaar?

Ik wil ervan af. Mijn perfectionisme en mijn angst om te falen zitten me in de weg. Lang zijn ze me dienstbaar geweest en hebben ze me veel gebracht in het leven. Ze hebben me deels gemaakt tot wie ik ben. Ik weet dat ik een groot deel van mijn identiteit moet laten vallen om mijn perfectionisme achter me te laten en falen in mijn leven te omarmen. Fouten, mislukkingen en blunders die ik jarenlang niet mocht maken. Hoe is dit ontstaan?

Emoties, gedachten en herinneringen doorlopen een pad langs afzonderlijke structuren in onze hersenen. De wetenschap heeft vastgesteld welke structuren te maken hebben met woede, slaap, verdriet en angst. Een specifieke ervaring uit het verleden doorloopt een eigen pad in onze hersenen. Vervolgens wordt de ervaring of emotie opgeslagen en krijgt deze betekenis. De opslag vindt zelfs plaats in de vorm van spanning in onze spieren en zenuwen. Dit zorgt voor opgekropte blokkades die emotionele groei en ontwikkeling remt en ontregelt. En daar worden we niet vrolijk van.

Mijn hersenen willen het pad bewandelen wat ze al kennen; het faalpad. Mijn hersenen hebben vanuit het verleden geleerd dat falen niet juist is en afgestraft wordt. Het leven in deze maatschappij draait tenslotte om scoren en succes. Specifieke momenten uit mijn jeugd hebben mijn hersenen dit doen laten geloven.

Waar het om gaat is dat je deze paden wilt doorbreken en dit kan maar op één manier. Vier je falen! Geef jezelf elke dag een schouderklopje wanneer je een fout hebt gemaakt. Klap en juich wanneer je compagnon iets gigantisch heeft verpest. Lach om een mislukte grap en knuffel je kind wanneer hij weer een glas heeft omgegooid. Want in je falen zit je groei. Leve het falen!

Hug! Pieter

Klaar voor de start?

Vond je dit artikel interessant en wil je je concrete stappen zetten om met jouw bedrijf sky high te gaan op een manier die bij jou past?

Ontdek wat je tegenhoudt om verder te groeien met je bedrijf. Doe de gratis test en binnen 5 minuten stuur ik je een rapport met je belangrijkste blokkades.

Pieter Schop

Pieter Schop

Mijn naam is Pieter Schop. Sinds 2014 ben ik bewust ondernemer. Het is mijn missie dat elke bewuste ondernemer binnen twee jaar na de start van zijn of haar bedrijf leeft in overvloed. Om vanuit ruimte en ontspanning bij te dragen aan de heling van mens, dier en moeder aarde. Via mijn blogs, video’s, e-books, trainingen en coachingstrajecten leer ik je vanuit vrijheid, ontspanning en plezier te ondernemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Klaar voor groei?

Tackle de achilleshiel van jouw bedrijf en start met jouw persoonlijke groeistrategie.

0 Shares
Share
Share
Tweet
Pin