Stoppen met piekeren doe je zo

Pieter Schop

29 augustus 2022

Stoppen met piekeren doe je zo

Kom je moeilijk in slaap omdat je gedachten door je hoofd blijven spoken? Word je vroeg wakker en kom je niet meer in slaap omdat het circus is in je hoofd? Zie je veel beren op de weg en bezorgen jouw gedachten je maagkrampen of hoofdpijn? Tijd om je hoofd leeg te maken en een eind te maken aan het piekeren.

Disco in mijn hoofd
Ik werd vanmorgen wakker om 4.25u. Belachelijk vroeg voor mijn doen. Waar het me doorgaans lukt om nog een uur in slaap te dommelen, was ik deze ochtend kansloos. Gedachten vlogen door mijn hoofd. Ik weet als geen ander dat ik gedachtes heb, maar niet mijn gedachtes ben. Met dat inzicht zou ik mezelf nooit meer laten misleiden door mijn gedachten en overtuiging. Deze ochtend had ik echter geen schijn van kans.

Ik sprong onder de douche. Terwijl de warme straal over mijn lichaam druppelde kwamen de volgende gedachten voorbij. Ze begonnen te malen en controle over me uit te oefenen. ‘Ik moet zoveel doen vandaag’, ‘Ik vind nooit tijd om mijn nieuwe productfunnel op te zetten’, ‘Ik heb vandaag de energie niet om te sporten omdat ik zo kort geslapen heb.’ De rust in mijn hoofd was ver te zoeken, en het was nog geen 7 uur.

Mijn gedachten zijn luidruchtig en het is disco in mijn hoofd, waarbij ik zelf in het midden van de drukke dansvloer sta. Ik merk dat de gedachten zich herhalen. Voorbijkomen in een cirkel die maar niet stopt. Alsof ik in mijn auto rondjes over dezelfde rotonde blijf rijden. Ik pieker, en dat doe ik al zo lang ik me kan herinneren.

Wat is piekeren?
Piekeren is een gewoonte die lijkt op denken. Waar denken tot oplossingen leidt, doet piekeren dat niet. Wanneer je piekert herhaalt een gedachte zich zonder dat er een eind aan komt. Bij normaal denken kun je keuzes maken om tot actie over te gaan. Bij piekeren lukt dat niet. De eerste stap om de strijd met piekeren aan te gaan, is om in te zien hoe nutteloos piekeren is. Hieronder laat ik zien waarom;

  • Meer dan de helft van de dingen waar je over piekert komt nooit uit. We maken ons dus zorgen om niets.
  • Meer dan 30% van hetgeen we over piekeren behoort tot het verleden. De cirkel van invloed leert dat je hier geen invloed meer op hebt. Zonde om daar je energie naartoe te laten stromen.

Stoppen met piekeren in 3 stappen
Tijdens stap 1 word je bewust van je piekergedrag. Je gedachten kun je pas beïnvloeden wanneer je er bewust van bent. Ik schrijf de piekergedachte vaak op en erken dat deze er is. Ik pieker.

Stap 2 staat in het teken van het sturen van je gedachten. Je hebt gedachten, maar je bent ze niet. Door te beseffen dat je niet je gedachten bent kom je los van vastgezette patronen in je denken en ontstaan er vanzelf nieuwe gedachten. Je gedachten worden je gereedschap, in plaats van je vijand. Jouw gedachten hebben je gevormd tot wie je nu bent en zijn dus ook dienstbaar geweest. Dit is piekeren echter niet.

Tijd voor stap 3; stop met piekeren! Ben jij er klaar voor om korte metten te maken met jouw piekergedrag?  Ik heb 5 super krachtige tips voor je die jou op een eenvoudige manier een quick start geven om te stoppen met piekeren.

5 Tips om te stoppen met piekeren

Tip 1: Kom in beweging
Wanneer je in je hoofd zit wil je daaruit. Door in beweging te komen ga je van je hoofd naar je lichaam. Wanneer je aandacht op je lichaam gefocust is, kan de aandacht niet gelijktijdig bij je hoofd zijn. Hierdoor wordt je hoofd leeg. Kickboksen, voetbal en wandelen in de natuur zijn mijn remedy. Wat werkt voor jou?

Tip 2: Schrijf je gedachten op
Het is wetenschappelijk bewezen dat schrijven een goede uitlaadklep van emoties is. Schrijven kan je helpen om je gedachten in een ander kader te plaatsen. Schrijven kan de gedachte over een gebeurtenis minder impactvol maken en verzachten. Is jouw drempel om te schrijven erg hoog? Begin dan met het omschrijven van enkel de gedachte.

Tip 3: Delen is helen
De uitspraak ‘delen is helen’ is niet voor niets uitgevonden. Door je gedachten te delen met een bekende geef je ‘taal’ aan je gedachten en zullen je zorgen verminderen. Je zult ook merken dat je niet de enige bent die piekert. We hebben allemaal gedachten waar we mee  worstelen.  Zoek iemand op met wie je graag dingen bespreekt en waar je een fijn gevoel bij krijgt.

Tip 4: Spreek de gedachten uit
Vaak ga ik voor de spiegel staan en spreek ik de belemmerende gedachte die ik heb een aantal keer hardop uit. ‘Ik ben niet goed genoeg’. Ik kijk naar mezelf, laat het even stil en herhaal ‘Ik ben niet goed genoeg’. Zo ga ik net zolang door tot ik een glimlach op mijn gezicht krijg en moet lachen om mijn gedachte, die ik dus niet ben.

Top 5: Kom in actie!
Een keuze is pas een keuze wanneer je er een actie aan koppelt. Wacht niet tot morgen, maar begin vandaag met de eerste kleine stap. Je hoeft niet geweldig te zijn om de eerste stap te zetten, maar wel de eerste stap zetten om geweldig te worden. Vraag jezelf af; welke eerste stap kan ik vandaag zetten om korte metten te maken met het piekeren?

Hug,

Pieter

Klaar voor de start?

Vond je dit artikel interessant en wil je je concrete stappen zetten om met jouw bedrijf sky high te gaan op een manier die bij jou past?

Ontdek wat je tegenhoudt om verder te groeien met je bedrijf. Doe de gratis test en binnen 5 minuten stuur ik je een rapport met je belangrijkste blokkades.

Pieter Schop

Pieter Schop

Mijn naam is Pieter Schop. Sinds 2014 ben ik bewust ondernemer. Het is mijn missie dat elke bewuste ondernemer binnen twee jaar na de start van zijn of haar bedrijf leeft in overvloed. Om vanuit ruimte en ontspanning bij te dragen aan de heling van mens, dier en moeder aarde. Via mijn blogs, video’s, e-books, trainingen en coachingstrajecten leer ik je vanuit vrijheid, ontspanning en plezier te ondernemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Klaar voor groei?

Tackle de achilleshiel van jouw bedrijf en start met jouw persoonlijke groeistrategie.

0 Shares
Share
Share
Tweet
Pin