Loslaten, hoe doe je dat?

Pieter Schop

29 augustus 2022

Ik liep samen met mijn buddy naar de koude Noordzee. We keken elkaar aan. Teruggaan was geen optie. Ik nam het besluit om afscheid te nemen van de control-freak in mij. Die zit mijn creatieve ondernemersflow namelijk flink in de weg.

Ik nam het besluit om de vijfentachtig actielijsten die mijn leven domineren op de brandstapel te gooien. Mijn perfectionisme vaarwel te zeggen. Ik besloot om vanaf nu te vertrouwen op mezelf. Ik besloot om los te laten.

Lange tijd heb ik controle over situaties proberen te houden omdat ik bang was voor de gevolgen. Uren stak ik in de voorbereiding op een sollicitatiegesprek. De stof voor een tentamen nog een keer doornemend omdat ik bang was dat ik zou falen.

Wanneer ik mijn appartement uitliep ging ik terug om te kijken of ik het gas wel echt had uitgedraaid. Ellenlange actielijsten hield ik bij. Bang dat ik iets zou vergeten. Ik vertrouwde duidelijk niet op mezelf. Dat is wat loslaten is. Leven vanuit vertrouwen. Vertrouwen in jezelf. Waar controle gebaseerd is op angst, is loslaten gebaseerd op vertrouwen.

Loslaten, hoe doe je dat dan?

Het was duidelijk dat ik zo niet verder kon. Het vasthouden van mijn controle bezorgde zoveel stress dat het grote impact had om mijn functioneren. Dat ik los moest gaan laten en wilde gaan leven vanuit vertrouwen stond als een paal boven water. Maar hoe dan? Dit zijn mijn 4 gouden stappen.

  1. Ik herken en erken de negatieve ‘moet’ gedachte. Een gevecht tegen een emotie verlies ik altijd. Ik loop niet weg. Wanneer ik de emotie omarm en herken vind ik vrede in mezelf. Ik schrijf de gedachte en emotie op, zodat ik er als observant naar kan kijken. “Het is helemaal ok om deze angst te voelen” schrijf ik op. Acceptatie is mijn eerste stap.
  2. Ik vraag me af of de extra inspanning (en bijbehorende stress) echt het verschil maakt? Die twee uur doorstuderen. Nog een keer de stof doornemen tot in de late uurtjes. Draagt dit echt bij aan een positief resultaat? Mijn antwoord is een overtuigende ‘Nee’.
  3. Ik staar naar de zee of naar een open weiland en haal diep adem. Ik voel de frisse lucht in de vorm van mijn adem door mijn lichaam stromen. Bij een lange uitademing blaas ik mijn negatieve gedachte letterlijk uit. Dit helpt goed tijdens een meditatieoefening. Hier laat ik los. Is er geen weiland of zee in de buurt. Geen probleem. Dan pas ik stap 4 toe.
  4. Ik visualiseer mijn negatieve gedachte weg. Wanneer ik bewust ben van een ‘moet’ gedachte visualiseer ik dat er een grote zware tas op mijn rug zit. Ik sluit mijn ogen en laat de tas met de negatieve gedachte van me afglijden. Ik laat de gedachte visueel letterlijk los.

Loslaten zorgt ervoor dat ik gelukkiger leef. Ik voel me lichter, heb meer energie en voel meer ruimte voor spontaniteit en creativiteit in mijn ondernemerschap. Loslaten maakt me vrij.

Ik ben benieuwd wat jou tegenhoudt om je oude overtuigingen los te laten. Wat jouw groei als ondernemer in de weg zit. Deel het met me tijdens een gratis kennismaking. We kijken dan meteen naar je doelen als ondernemer. Gratis en vrijblijvend. Lekker toch?

Klik hier om je kennismaking in te plannen.

Hug,

Pieter

Klaar voor de start?

Vond je dit artikel interessant en wil je je concrete stappen zetten om met jouw bedrijf sky high te gaan op een manier die bij jou past?

Ontdek wat je tegenhoudt om verder te groeien met je bedrijf. Doe de gratis test en binnen 5 minuten stuur ik je een rapport met je belangrijkste blokkades.

Pieter Schop

Pieter Schop

Mijn naam is Pieter Schop. Sinds 2014 ben ik bewust ondernemer. Het is mijn missie dat elke bewuste ondernemer binnen twee jaar na de start van zijn of haar bedrijf leeft in overvloed. Om vanuit ruimte en ontspanning bij te dragen aan de heling van mens, dier en moeder aarde. Via mijn blogs, video’s, e-books, trainingen en coachingstrajecten leer ik je vanuit vrijheid, ontspanning en plezier te ondernemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Klaar voor groei?

Tackle de achilleshiel van jouw bedrijf en start met jouw persoonlijke groeistrategie.

0 Shares
Share
Share
Tweet
Pin