Je fouten vieren, heb je dat weleens gedaan? Eens goed stil staan bij een gemaakt fout, deze erkennen, benoemen en in het licht zetten. Niet? Dat is een gemiste kans. Het maken van fouten en ze vervolgens onder de aandacht brengen is namelijk de snelste weg naar succes. Ik vertel je snel hoe het werkt.
Waarom vieren we onze fouten niet?
Fouten stoppen we het liefst in de doofpot. Dit komt omdat we vroeger vaak gestraft zijn wanneer we een fout maakten. En als we al niet door een andere werden gestraft, dan straften we onszelf wel. We zijn als de dood om fouten te maken. Bang om afwijzing te voelen en niet langer te passen binnen het perfecte plaatje wat we van onszelf verwachten. Het gevoel van niet goed genoeg zijn willen we niet nogmaals ervaren.
Ik ben niet goed genoeg
Onze hersenen bewandelen het liefst de weg die ze al kennen. Zo associëren ze het maken van fouten automatisch met straf, miskenning, negatieve gevoelens en gevolgen. Onze hersenen hebben deze associatie tienduizenden keren gemaakt, waardoor het voor hen niet makkelijk is hiervan af te stappen. Door veel te oefenen met het vieren van fouten kullen onze hersenen langzaam nieuwe paden aanmaken. Het faalpad wordt langzaam dicht gegooid en er komt ruimte voor de overtuiging ‘fouten maken wordt beloond’. Maar dat vraagt oefening.
Het belang van fouten vieren
We zijn geneigd om onze fouten te onderdrukken. Er zo weinig mogelijk over te praten en ze maar zo snel mogelijk te vergeten. Een gemiste kans. Mensen die hun fouten onder ogen komen leren namelijk aanzienlijk meer dan mensen die dit niet doen. Je zult merken dat het je initiatiefrijker maakt. Je durft meer te ondernemen en ziet het leven als een scala aan mogelijkheden. Het is bovendien onmogelijk om van jezelf te verwachten dat je alles wat je probeert in één keer goed doet. Door een fout in het licht te zetten benut je jouw grootste groeipotentieel. Bovendien ben je op deze manier liever voor jezelf, omdat je toegeeft dat je van jezelf niet perfect hoeft te zijn.
Fouten vieren in de praktijk
Fouten vieren, hoe doe je dat dan? Het is heel simpel. Je kunt het thuis bij je gezin oefenen, bij je sportteam, op school of op je werk. Er zijn drie mooie oefeningen;
- Wanneer iemand je vertelt dat hij in zijn ogen iets doms heeft gedaan geef je een compliment en applaudisseer je. De verbazing zal groot zijn, maar leg vervolgens jouw nieuwe visie op falen maar eens uit.
- Stel jezelf tijdens het tandenpoetsen de vraag; ’Om welke reden vind ik dat ik vandaag gefaald heb?’ Geef jezelf vervolgens een schouderklopje en bedank jezelf voor dit mooie leermoment. Je kunt jezelf ook nog afvragen hoe je het in de toekomst graag anders zou doen.
- Ga in een kring staan (bijvoorbeeld op je werk) en laat iedereen zijn ‘faal van de week’ delen. Vervolgens applaudisseert de rest en loopt de verteller een ererondje. In het begin voelt dit ongetwijfeld erg uit je comfort zone, maar je zult verstelt staan hoe leuk het is en hoeveel je van elkaars fouten leert. Een soort successen vieren dus, maar dan anders.
Het leven is een reis waarbij het belangrijk is om te ontdekken wat niet bij je past en waarin je minder goed bent. Dit ontdek je door jouw falen te omarmen. Begin vandaag met het maken van fouten en bewandel de snelste route naar succes. Je zult merken dat je sneller groeit dan ooit tevoren.
Fijne dag!
Pieter